dinsdag 14 april 2009

Geld Maakt Echt Gelukkig

Eén van de redenen waarom mensen verder willen studeren, is om een promotie te krijgen of zelfs een hele nieuwe job te zoeken. En één van de redenen daarvoor is niet alleen meer verantwoordelijkheid, maar ook een beter salaris. Meer geld dus. Laten we een kat een kat noemen.

Maar maakt geld ook echt gelukkig ?

Volgens de Beatles kun je liefde niet kopen en wijze mensen verzekeren ons herhaaldelijk dat geld niet gelukkig maakt. Wat velen van ons niet belet om toch, via de Nationale Loterij, een gooi te doen naar het grote geld.
En we hebben gelijk, zo meldt de Independent on Sunday, want dat mensen die rijk zijn geworden zich heel wat gelukkiger voelen dan voorheen, is nu wetenschappelijk aangetoond.

Dat gebeurde door professor Andrew Oswald en zijn collega's aan de universiteit van Warwich. Zij namen statistieken van de jongste zeven jaar onder de loep over geestelijke gezondheid, depressie en geluk en keken daarbij in het bijzonder naar de gemoedstoestand van mensen die een loterijprijs hadden gewonnen.

Dat hoefde niet eens zo'n gigantisch bedrag te zijn als momenteel te winnen valt met Euromillions, want de vorsers beperkten zich tot mensen die tussen de 1.300 en 150.000 euro hadden gewonnen. Dat bleek genoeg, want die mensen zitten merkbaar beter in hun vel dan wie het juiste lot niet had getrokken.

Merkwaardig daarbij is wel dat dit positieve effect niet onmiddellijk merkbaar is. Integendeel: tijdens het eerste jaar na de loterijwinst nemen de stressgevoelens zelfs toe.

Om het met professor Oswalds woorden te zeggen "er is geen sprake van een onmiddellijk geluksgevoel".
Maar het is kennelijk een kwestie van wennen, want een jaartje later blijkt dat zo'n loterijwinnaar veel gelukkiger door het leven gaat dan voorheen, laat staan dan mensen die het moeten rooien zonder een extraatje van duizenden euro's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten