zaterdag 11 april 2009

De verschillende vormen van YOGA

Er bestaat niet zoiets als één manier om te mediteren. Je moet de manier vinden die bij jou persoonlijk het beste past. Mediteren kan op vele manieren, plaatsen en momenten, en er bestaat een oneindige hoeveelheid aan meditatietechnieken, die je voor evenzoveel doeleinden kan gebruiken.

Om je toch een beetje wegwijs te maken in de 'meditatiejungle' vind je hieronder de verschillende meditatieve technieken verdeeld in vijf groepen te verdelen. We zullen elke week een andere groep bespreken

De Lijst

1. Concentratiemeditaties voor het leegmaken van de geest
2. Inzichtmeditaties voor het observeren van de geest
3. Inzichtmeditaties voor contemplatie en zelfonderzoek
4. Meditatie in beweging
5. Doelgericht mediteren

Vandaag :

1. Concentratiemeditaties voor het leegmaken van de geest

Het maakt niet uit welke meditatieve techniek je kiest, de basis van alle technieken is focus en aandacht. Daarom moet je we allereerst werken aan de vaardigheid van concentratie via meditatie oefeningen. We moeten leren focussen om de oneindige stroom van gedachtenspinsels tot rust te brengen en om de gedachten te kunnen afbakenen tot enkel de gedachten die voor het moment relevant zijn. Het leegmaken van onze geest d.m.v. focus en concentratie is voor velen het moeilijkste en misschien ook wel het belangrijkste aspect van mediteren.

Het is daarom niet verwonderlijk dat het overgrote deel van alle meditatietechnieken zich richt op dit aspect. Naast de vaardigheid van focus en concentratie moet je ook leren je gedachten zonder een oordeel te waarnemen en te accepteren.

U kan uw concentratie verbeteren door één van de volgende technieken toe te passen :

- focus op lichamelijke senstaties (bijvoorbeeld Bodyscan meditatie)

- focus op ademhaling (Healing Breath meditatie, Ademhaling tellen,...)

- focus op een object (vlam-meditatie)

- focus op een geluid, woord of zin (mantra meditatie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten