zaterdag 11 april 2009

Leerstoornissen

Volgens studies zou ongeveer 1 op 4 kinderen in Vlaanderen een leerprobleem hebben. Heel wat van deze leerstoornissen hebben verschillende achtergronden en oorzaken en krijgen vaak een dure naam (en angstaanjagend etiket) opgekleeft : dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, ADHD, NLD, autisme...

Maar wat verstaan we daaronder ?

Elke maandag zullen we één van deze problemen toelichten. Vandaag : dyslexie

Dyslexie (onterecht ook wel als woordblindheid aangeduid) is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die gepaard gaan met problemen met vooral geschreven taal. Er zijn verschillende vormen van dyslexie met verschillende oorzaken.

Dyslexie komt vaker voor dan gedacht: zowat 5 à 10% van de schoolgaande jeugd zou ermee te kampen hebben. En helaas is het geen fenomeen van voorbijgaande aard, maar een blijvend probleem bij het leren lezen en schrijven dat beslist niet vanzelf overgaat.

Er zijn heel wat interessante websites waar je meer informatie kan vinden. Op Dyslexieweb wordt bijvoorbeeld in concrete en duidelijke termen een aantal hulpmiddelen aangereikt. Het Klokhuis richt zich eerder op jonge kinderen, en heeft een mooie website die op een eenvoudige manier interessante dossiers bespreekt.

Bent u zelf dyslexisch of bent u ouder van een dyslexisch kind ? Dan hebt u misschien nuttige info die u wil delen met ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten