donderdag 9 april 2009

Zal het Nederlands ooit verdwijnen?

Momenteel worden er over de hele wereld ongeveer 6000 verschillende talen courant gesproken. Optimistische wetenschappers voorspellen dat er tegen het jaar 2100 nog ongeveer 3000 hiervan zullen overblijven, en de pessimisten denken aan 600.
Betekent dit het einde van het Fries ? Of zelfs het Nederlands ?

Overal zien we reclame in het Engels, en we horen steeds vaker dat bijvoorbeeld het Spaans, Chinees en zelfs Arabisch aan een nieuwe opmars bezig is. Zullen deze talen als kannibalen onze minderheidstalen verslinden?

De Europese Unie gebruikt momenteel 20 werktalen. Hoeveel geld zou er bespaard kunnen worden als we het Engels zouden invoeren als bestuurstaal ? En wat zouden de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid, voor het taalgebruik, voor het voortbestaan het het Ests, het Nederlands of zelfs het Italiaans ?

Allemaal vragen waar ik graag met jullie zou over willen praten. In hoeverre kan een taal een bedreigde diersoort zijn ? Kennen jullie talen die de laatste jaren verdwenen zijn ? Spreken jullie nog dialect en dreigt die communicatievorm ook te verdwijnen ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten