zaterdag 22 januari 2011

Ti-Ta Tovenaar - een terugblik

Eén van de meest populaire kinderseries op de Nederlandse televie, was Ti-Ta Tovenaar, een psychedelische trip van telkens 5 minuten door een magisch land. Ook in Vlaanderen werd hier gretig naar gekeken.
Ti-ta-tovenaar is een Nederlandse kindertelevisieserie uitgezonden door de NOS in de jaren '70 en in 2008/2009 door de AVRO. De serie uit de jaren zeventig werd in de jaren negentig herhaald door de TROS.
De hoofdrollen werden o.a. gespeeld door Ton Lensink, Maroesja Lacunes, Henk Votel, Tim Beekman, Riet Wieland Los, Sies Foletta, Ab van der Linden, Barry Stevens en Corry van der Linden. De regisseur was Ton Lensink.Een leuk weetje is dat slechts 2 personages hun kleren tijdens de serie veranderden: de jas van 't Heertje veranderde van zwart naar lichtbruin, en Tika veranderde vaak van kleren omdat ze de toverspreuken van haar groot-groot-grootmoeder daarvoor gebruikte.

Ti-ta-tovenaar werd in 1972 op het Nederlandse scherm gebracht. Het was een dagelijkse serie en iedere aflevering duurde maar ongeveer 5 minuten. Een bekende zin uit de serie is de tekst waarmee Ton Lensink elke aflevering afsloot: "Dat zien we morgen dan wel weer".


De hoofdrollen in de serie waren Ti-ta-tovenaar (Ton Lensink), Tika (Maroesja Lacunes), Tato toveraap, de grobbebollen en mensen op aarde zoals de buurvrouw (Riet Wieland Los), het heertje, de politieagent, het boertje en de kelner en kok van het eethuisje.


De serie gaat over Tika. Zij woont samen met haar vader in een luchtkasteel. Haar vader is een grote, verstrooide tovenaar met een beperking: hij kan geen aardbeien (zelf noemt hij ze aardbeziën) in kamelen veranderen. Samen beleven ze veel avonturen. De meeste worden veroorzaakt door Tato toveraap, die met zijn apenstreken de mensen op aarde de stuipen op het lijf jaagt. Vooral het keurige heertje moet het vaak ontgelden.


De serie was populair en er verschenen boeken, platen, poppen en later ook magische toverlantaarns en dergelijke. De serie heeft maar twee jaar gelopen (van 1972 tot 1974) maar is sindsdien al vele malen herhaald en werd ook in 2004 nog uitgezonden. Een bekende quote uit de serie is altijd nog "Dat zien we morgen dan wel weer".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten