zaterdag 15 januari 2011

Mensen zonder internet betalen meer

Kort na mekaar stond er in de kranten te lezen dat wie over internet beschikt, een aantal financiële voordelen heeft. Zo moet je geen "persoonlijke assistentie" toeslag van 7 euro betalen aan het loket van een NMBS station. En bovendien krijg je meer interest op je internetrekening. Gemiddeld maar liefst 87 euro méér dan wie zijn geld op een traditioneel boekje stort. Ook postzegels online bestellen is goedkoper dan ze aan het loket te gaan halen

Dit gegeven was de aanleiding voor Kristof De Paepe, oprichter van Spaargids.be, om een dossier in te dienen bij het Centrum voor Gelijke Kansen. Hij vindt het niet kunnen dat mensen die over geen internet beschikken, gediscrimineerd worden. Maar is dat werkelijk zo? Zelfs als je geen computer of internet hebt, kan je toch naar de bibliotheek gaan? Dat kost je waarschijnlijk minder moeite dan naar het loket van de NMBS te gaan. En het is toch niet omdat we nu eenmaal over een technische vooruitgang beschikken, dat we een stap achteruit moeten gaan?

Zo heeft Telenet ook besloten om (tenzij je dit uitdrukkelijk weigert) je factuur electronisch te sturen. Ook bij mijn bedrijf hebben ze die stap gezet. Trouwens, er zijn toch heel wat andere plaatsen waar bijna uitsluitend via internet wordt gecommuniceerd? Ik ken een school die emails stuurt in plaats van brieven via de post.

Natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat de zwakkeren in onze gemeenschap niet het dupe worden van deze technologische vooruitgang, maar ik vind dat als je de moeite doet om het loketpersoneel niet lastig te vallen (door bijvoorbeeld je ticket zelf af te drukken), daar zeker een compensatie mag tegenover staan. Dat is in mijn ogen geen discriminatie, maar een kwestie van gezond verstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten