vrijdag 14 januari 2011

Laat de belastingbetaler uw partijtje golf betalen

Het is weer komkommertijd, en dan worden artikeltjes die normaal slechts 5 regeltjes in beslag nemen in de krant, opgeblazen tot supergrote problemen. Een paar dagen geleden stond er zo iets in de krant: dat in Nederland een rechtbank een ondernemer gelijk had gegeven dat hij de kosten voor zijn golfhobby mocht aftrekken van zijn belastingen. Golfen was namelijk een vorm van networking, en daarom dus nuttig voor die man zijn bedrijf.

Het artikel ging verder om te zeggen dat hetzelfde opgaat voor België. Er werden een aantal grappige voorbeelden gegeven en al snel werd ook de politiek erbij betrokken om te zeggen hoe zot deze kosten wel niet zijn. Nauwelijks was de inkt van het artikel droog, of er kwam een stroom aan reacties van zelfstandigen ('je moest eens weten hoe wij gepest worden door de fiscus' als van werknemers ('onze bazen zijn een bende profiteurs die leven op onze kap').

U snapt al wel dat het artikeltje plots een eigen leven begon te leiden, en dat de argumenten het niveau van een café nauwelijks overstegen. Om één of andere reden werd er zelfs bijgehaald dat kinderen van zelfstandigen méér kans hadden op een studiebeurs omdat zelfstandigen meer konden "foefelen".

Het probleem in België is dat representatiekosten voor bedrijven en zelfstandigen inderdaad een grijze zone vormen. En zoals een chinees spreekwoord zegt : "hoe meer wetten, hoe meer dieven", en daar zit wel een vorm van waarheid in. Hoe meer regeltjes en wetten, hoe meer mensen proberen om deze te omzeilen, met de gekende gevolgen.

Ik ben eerder voorstander van een forfait. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat de eerste schijf (bijvoorbeeld 1000 euro per maand) belastingvrij is. En alles wat je daarboven verdient, wordt aan hetzelfde tarief belast. En iedereen krijgt dezelfde aftrekposten met dezelfde bedragen. Bijvoorbeeld een identieke kilometervergoeding. Wil je met een blitze Porsche rijden? Dan is dat uw keuze, maar het extra benzineverbruik moet je zelf bijpassen. Restaurantkosten? Een vast bedrag voor iedereen.

Ik ben er zeker dat er kritiek zal komen op dit voorstel, maar alles is beter dan de wildgroei die we nu hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten