vrijdag 14 januari 2011

Kinderliteratuur is de MAX

De mooiste boeken die ik ken, zijn geen literaire hoogstandjes, dramatische autobiografieën of pakkende fotoboeken. Nee, ik heb het over kinderliteratuur, of nog beter: kinderboekjes. Je kent ze wel, die boekjes van dik karton met felle kleuren, grappige figuren, gekke versjes en mooie tekeningen. Boekjes van plastic, waarmee je in het bad kan, die tegen een stootje kunnen.

Caitlin heeft er al een hele collectie, en ze neemt trots haar trommeltje mee met daarin kleine Pixi-boekjes (een Duitse reeks). De leukste vind ik natuurlijk de boekjes waar je als ouder ook wat aan hebt. Die je samen met je kinderen kan ontdekken en die het leuk maken om een verhaaltje te vertellen vóór het slapengaan.

Ik moet eerlijk zeggen dat de Duitse boekjes heel wat openhartiger zijn dan de Nederlandse. Er staat om te beginnen heel wat naakt in. Een kijkboek over de zee bevat altijd wel een naaktstrand in de Duitse versie. Of als het gaat over het lichaam zijn onze Oosterburen niet beschaamd om pipi en kaka te tonen. Teder is het niet, maar politiek correct dus wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten