zaterdag 19 december 2009

Fotograferen tijdens de Kerstperiode (2)

Het voordeel van digitaal

Met een digitale camera kun je de ISO-snelheid op elk moment aanpassen. De meeste modellen beschikken over ISO 800, terwijl ISO 1600 en zelfs hoger alleen voorkomen op de nieuwste camera's. Met deze hoge ISO-snelheden kun je opnamen maken met weinig licht zonder extra belichting. Je kinderen en hun cadeaus worden voldoende belicht, de lichtjes in de kerstboom zijn helder, de haard en het vuur zijn zichtbaar. En mocht je het wijzigen van ISO te ingewikkeld vinden, geen probleem: de meeste compacte digitale camera's van Canon beschikken over een automatische instelling die het denkwerk doet; zoek de ‘auto ISO’ op uw camera.

Er is echter ook een nadeel. Bij hogere ISO-waarden vertonen foto's een effect dat ‘ruis’ wordt genoemd. De hogere ISO-waarde is het gevolg van de digitale sensor die steeds meer elektrische signalen produceert. Tegelijkertijd wordt de achtergrondruis vergroot, wat zorgt voor een 'korrelige' kwaliteit van de foto's. Met de beeldverwerkingstechnologie in de camera's van Canon kan het effect van ruis zeer goed worden gereduceerd maar op de hoogste ISO-waarde is het nog steeds zichtbaar.

Als alternatief kun je een compromis overwegen door de flitser in te schakelen terwijl je een hogere ISO-waarde dan normaal gebruikt. Dit levert je veel van de voordelen van de flitser op, terwijl je nog altijd veel details op de achtergrond behoudt; probeer eens de nachtportret/binnen-modus op je camera uit.

Nu heb je de keuze – maar wat ga je gebruiken? Met een digitale camera kun je al deze tips uitproberen: voor het aanpassen van de ISO-instelling, het instellen van de flitser of het wijzigen van de modus heb je slechts enkele seconden tussen de opnamen nodig. Vervolgens kun je de opnamen bekijken en beslissen hoe je te werk gaat.

Dus het gebruik van een flitser is het juiste antwoord, maar hoe haal je hier het maximale uit?

Dat lees je morgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten