vrijdag 18 december 2009

Fotograferen tijdens de Kerstperiode (1)

Het kerstgevoel vastleggen

Het is kerst, je bent binnen bij een feestje of een familiebijeenkomst en je wilt een foto maken om de sfeer vast te leggen. Tijd om de ingebouwde flitser van je camera te gebruiken toch? Nou, niet helemaal. Hoewel de flitser kan helpen om foto's te maken bij weinig licht, kan de flitser ook de sfeer van een tafereel verstoren.

Stel je voor dat het kerstochtend is en je kinderen zitten hun cadeautjes open te maken voor de kerstboom. De lichtjes in de boom twinkelen en reflecteren in de kerstballen. In de achtergrond brandt een haardvuur. Alles ziet er warm en knus uit en dit lieflijke beeld wil je graag vastleggen.

Als je dit tafereel met flitser fotografeert kan het resultaat afwijken van wat je in je hoofd had. De camera focust zich misschien op het dichtstbijzijnde onderwerp, waardoor er donkere schaduwvlakken kunnen ontstaan. Voor de flitsbelichting is een relatief snelle sluitertijd ingesteld, waardoor de sfeerverlichting van de lichtjes in de boom bijna volledig wegvalt. De vlammen van het vuur zijn wel zichtbaar, maar zijn omringd door duisternis.

Hoe breng je dan het kerstgevoel terug?

dat lees je morgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten