maandag 8 juni 2015

Huiswerk, een achterhaalde educatief hulpmiddel?

40 jaar geleden begon Finland aan een revolutionaire aanpassing van hun educatief schoolsysteem. Weg met examens, huiswerk, formules uit het hoofd leren en saaie theorie. Gedaan met vergelijkingen tussen scholen, geen managers aan het hoofd van onderwijsinstellingen maar leerkrachten met een hart voor leerlingen.

Het resultaat? De PISA (Programme for International Student Assessment) cijfers spreken boekdelen: elke keer staan ze in de top 3 voor wiskunde, wetenschappen en lezen. Bovendien is een leerling uit de grootstad Helsinki zeker dat hij of zij dezelfde onderwijskwaliteit krijgt als iemand op het platteland.

En dan spreken we nog niet over het feit dat het verschil tussen de "sterkste" en de "zwakste" leerlingen over héél Finland enorm klein is (het kleinste ter wereld!).

Finland wordt wel eens het onderwijsparadijs van Europa genoemd. En het is duidelijk dat men met gemotiveerde leraren, zandbakken en zonder punten veel meer bereikt dan met een rigide systeem waar meer gekeken wordt naar punten en gemiddelden dan naar het welzijn van de kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten