woensdag 24 juni 2009

Kent u de Beloftenbank of Pledgebank?

Heb je al gehoord over de Pledgebank of Beloftenbank? Het is een initiatief in de geest van Pay It Forward waarbij er geprobeerd wordt om via een sneeuwbaleffect iets positiefs teweeg te brengen. In Engeland heeft de Beloftenbank al heel wat goede resultaten bereikt, zoals een drastische vermindering van het gebruik van plastic boodschappentassen of het oproepen om te gaan stemmen.

Het principe is eenvoudig: Iemand neemt het initiatief om iets te beloven, en zegt dat hij dit zal uitvoeren als een aantal mensen hetzelfde willen doen. Noem het positieve peer-pressure, of gewoon mensen warm maken voor een bepaald idee.
Ik leerde deze organisatie kennen via een belofte die een lid van BeWelcome maakte via de Beloftenbank. Hij zal een klein bedrag storten en posters ophangen...als minstens 20 personen hetzelfde doen. Een kleine moeite dus voor hem, maar als het werkt betekent het wel een wereld van verschil voor BeWelcome.

De organisatie achter het initiatief heet MySociety en heeft nog andere lovenswaardige initiatieven zoals het verstaanbaar maken voor "gewone burgers" van de complexe politieke situatie in Engeland, of het democratiseren van het internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten