Goed nieuws voor alle historici, stamboomdeskundigen, en iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van zijn stad of land: Onroerend Erfgoed en Informatie Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen om de historische Villaretkaart en de Massekaart digitaal beschikbaar te stellen voor het algemene publiek...en dat gratis en voor niets!
De tot nu toe vrijwel onbekende Villaretkaart is de oudste grootschalige kaart van België, van nog voor de stichting van ons land.
De Villaretkaart is genoemd naar Jean Villaret, ingenieur-geograaf bij het Franse hof en één van de makers. De Fransen stuurden een groep ingenieur-geografen op pad om de pas veroverde gebieden te karteren. Villaret nam het gebied tussen Menen-Gent-Doornik tot Maastricht-Luik voor zijn rekening. Het gedeelte van de kust en de Westhoek bracht een collega al eerder in kaart tussen 1729 en 1730. Zijn naam was François Masse.
In totaal bestaan de Villaretkaart uit meer dan tachtig kaartbladen. Door de zin voor detail bieden die een uniek zicht op onze gewesten, zo’n kwarteeuw vroeger dan de bekende Ferrariskaart uit 1770-1778. De kaart geeft een rijk beeld van ons cultuurlandschap en de evolutie ervan. Dat is bijzonder interessante informatie voor onder meer erfgoedonderzoekers, landschaps- en monumentbeheerders en archeologiebureau’s. Of het nu gaat om landgebruik, landschapselementen, abdijdomeinen, bewoning, historische wegen of toponiemen, de kaart is een nieuw ijkpunt.
Via GEOPUNT VLAANDEREN kan je doorklikken op "historische kaarten" en vervolgens de laag "Villaretkaart" aanklikken. Zo zie je de oudste kaart bovenop de huidige kaart.